Charakterystyka i podział źródeł biopaliw

5/5 - (1 vote)

Biopaliwa, ze względu na stan skupienia podzielić można na stałe, płynne oraz biogaz występujący w postaci gazowej. Biopaliwa stałe używane mogą być na cele energetyczne w procesach bezpośredniego spalania, gazyfikacji oraz pyrolizy w postaci:

  • drewna i odpadów drzewnych (w tym zrębków z szybko-rosnących gatunków drzewiastych tj.: wierzba, topola)
  • słomy jak i ziarna (zbóż, rzepaku)
  • słomy upraw specjalnych roślin energetycznych z rodziny Miscanthus, Topinambur
  • osadów ściekowych,
  • makulatury,
  • szeregu innych odpadów roślinnych powstających na etapach uprawy i pozyskania jak też przetwarzania przemysłowego produktów (siana, ostatek kukurydzy, trzciny cukrowej i bagiennej, łusek oliwek, korzeni, pozostałości przerobu owoców itp.)

Różnorodność materiału wyjściowego i konieczność dostosowania technologii oraz mocy powoduje, iż biopaliwa wykorzystywane są w rożnej postaci. Drewno w postaci kawałkowej, rozdrobnionej (zrębków, ścinków, wiórów, trocin, pyłu drzewnego) oraz skompaktowanej (brykietów, peletów). Słoma i pozostałe biopaliwa z roślin nie- zdrewniałych są wykorzystywane w postaci sprasowanych kostek i balotów, sieczki jak też brykietów i peletów[51].

Podstawowe zalety produkcji energii z biomasy:

  • wytworzenie energii tanim kosztem,
  • redukcja opłat za korzystanie ze środowiska,
  • efektywne zagospodarowanie bioodpadów (bez konieczności ich utylizacji),
  • możliwość uzyskania pomocy finansowej z funduszy ekologicznych.
image_pdf

Dodaj komentarz